joi, 25 martie 2010

securitate in trafic

Azi am primit un link cu o postare comerciala in care se argumenta, intr-un mod emotionant, necesitatea folosirii centurii de siguranta la volan.
Si cum din una deriva si altele, de pe site-ul respectiv am mai pescuit si alte linkuri si, drept urmare, m-am umflat de plans privind reclame privitoare la securitatea pe/la drum.

Dupa ce vezi cateva dintre ele, ti se umple sufletul de spaime, de nelinisti, de tot felul de ganduri negre.
Pe o parte de gandesti ca nu o sa ti se intample tie asa ceva, iar pe de alta parte stii ca undeva, candva, o masina te va pandi.

Mi s-a intamplat sa fiu implicata intr-un accindent, chiar in oras. Nu aveam viteza, nici noi, nici cel care ne-a lovit. Doua dacii amarate...dar solide :) ... Ne-a lovit pe drepta, in fata... N-am avut timp de reactie. Doar am vazut o chestie gri care vine. Si...poc! ... si gata!
Aveam centura. Da, intr-o dacie, la o viteza de 30 km pe ora, prin intersectie. Daca nu aveam centura probabil ca faceam cunostinta cu bordul si cu volanul.

Vizionand clipurile mi-am dat seama, inca o data, de nebunia de lume in care traim. Poti sa te feresti tu oricat, sa fii prudent, sa conduci regulamentar... daca te loveste unul care nu (isi) pretuieste viata.

Stau untr-un cartier in care sunt si nu sunt trotuare. La 200 m de casa trece una dintre soselele de centura ale orasului. Tiruri, camioane, masini care gonesc ca nebunele. Noroc ca e plina de gropi. Acum imi dau seama ca acele gropi sunt mana cereasca. Sa nu le astupe!
Cand vreau sa ies in oras cu copilul trebuie ca pe portiunile fara trotuar sa ies cu carutul pe carosabil. De zburat nu pot sa zbor, desi cateodata as vrea. Treceri de pietoni? Da, una la vreo 500 de metri, dar pana la care nu prea am trotuar pe care sa merg, si una la care am trotuar la vreo 2 km!!! Si cam atat...

Oare, daca Doamne Fereste, se intampla ceva, cine ar fi vinovatul principal?
Primaria...ca nu a pus la dispozitia cetateanului un trotuar pe unde se poate merge? Ca nu sunt treceri de pietoni? Ca nu sunt rampe de urcare-coborare?
Soferii...ca nu respecta limita de viteza? ca nu incetinesc atunci cand trec pe langa un vehicol "neomologat" aka carucior? ca nu se gandesc ca in locul meu ar putea fi sotia si copilul lor?
Eu...ca vreau mortis sa imi scot copilul la plimbare? ca nu merg 2 km pana la cea mai apropiata trecere de pietoni pana la care as avea trotuar continuu? ca ies eu prima in strada sa ma asigur ca nu vine nimic?
Asta referitor la mersul pe jos.

Cu masina...nu-i mare diferenta. Aaaa...nu mai inghitim atat de mult praf si noxe.
Pana sa imi vina mintea la cap, adica sa punem copilul in scaunul auto, il plimbam in brate. Si la fiecare frana, simteam cum imi zboara din maini. Si sa nu va inchipuiti ca masina avea cine stie ce viteza. 40-50 km pe ora. Doar suntem oameni responsabili.

Si ar mai fi de spus, dar s-a trezit progenitura :)

http://www.automarket.ro/stiri/video-o-reclama-emotionanta-care-iti-poate-salva-viata-29232.html
Pentru toti cei care sunt in trafic, soferi sau nu.

Un comentariu:

ina spunea...

Da, asa zicem toti "lasa ca nu mi se intampla tocmai mie". Mie mi s-a intamplat... Si de atunci, centura pusa chia si daca-s pe locul din spate.