vineri, 5 decembrie 2008

Legenda lui Mos Nicolae...

In noaptea de 5/6 decembrie a fiecarui an ne lasam ghetele sau bocancii pe pervaz, in speranta ca vom primi o vizita din partea lui Mos Nicolae. Daca am fost cuminti, acesta ne va lasa multe dulciuri si daruri, insa daca am fost neascultatori, el ne va “recompensa” cu o nuielusa.

Cu siguranta v-ati pus intrebarea: Cine a fost Mos Nicolae si de ce vine in fiecare an cu dulciuri sau cu nuieluse?

Iata unele dintre raspunsurile legate de aceasta legenda.

Sfantul Nicolae s-a nascut in jurul anului 270. Locul sau natal este situat in satul Patara, la acea vreme aflata sub ocupatia grecilor. Treptat, Nicolae a castigat un rol important in societate, in special datorita obiceiului de a darui cadouri celor sarmani. Tocmai de aceea, in paginile de istorie, Sfantul Nicolae este adesea confundat cu Mos Craciun.

Activitatea sa in cadrul bisericii s-a desfasurat in perioada persecutarii crestinilor. Sub dominatia imparatilor romani Diocletian si Maximilian, atrocitatile au continuat pana in 311, atunci cand a fost emis un decret prin care aceste acte au fost interzise. Sfantul Nicolae a murit la batranete si este printre singurii sfinti care au decedat din cauze naturale.


Ziua Sfantului Nicolae este un festival de cadouri pentru copiii din toata Europa. Insa interpretarile variaza odata cu fiecare cultura.

In Italia, Sfantul Nicolae este celebrat printr-un carnaval ce are loc in dimineata de 6 decembrie. Punctul de maxim interes este orasul Trieste, unde are loc cel mai mare carnaval de acest gen.

Trieste este un oras al pescarilor, semnificatia lui fiind in stransa legatura cu legenda lui Nicolae. Se spune ca acesta a fost parintele orcrotitor al tuturor pescarilor.


In Germania, Nicolae este celebrat pe o scara mai mica. Majoritatea copiilor isi aseaza ghetele in exteriorul casei, dupa care Mosul le umple cu daruri in functie de cat de cuminti au fost. Insa pentru multi copii, acest Sfant reprezinta teama. In Germania legenda spune ca Nicolae are obiceiul de a bate sau chiar de a manca copii.

In Austria, legenda este destul de similara. Se spune ca Nicolae ii fura pe copii pentru a-i duce in Padurea Neagra. Exista si varianta ca Sfantul sa ii arune direct intr-un rau.

In Slovenia acesta este acompaniat de un inger si un diavol. In Croatia legenda este la fel la in Ungaria si Romania. Daca am fost cuminti, Nicolae ne aduce daruri. Daca nu, vom primi un bat sau o nuielusa.

Asa ca bucurati-va ca nu v-ati nascut in Germania sau Austria. Tot ce ramane acum e sa asteptati venirea Mosului. Asta in cazul in care ati fost cuminti.

Niciun comentariu: