joi, 25 martie 2010

securitate in trafic

Azi am primit un link cu o postare comerciala in care se argumenta, intr-un mod emotionant, necesitatea folosirii centurii de siguranta la volan.
Si cum din una deriva si altele, de pe site-ul respectiv am mai pescuit si alte linkuri si, drept urmare, m-am umflat de plans privind reclame privitoare la securitatea pe/la drum.

Dupa ce vezi cateva dintre ele, ti se umple sufletul de spaime, de nelinisti, de tot felul de ganduri negre.
Pe o parte de gandesti ca nu o sa ti se intample tie asa ceva, iar pe de alta parte stii ca undeva, candva, o masina te va pandi.

Mi s-a intamplat sa fiu implicata intr-un accindent, chiar in oras. Nu aveam viteza, nici noi, nici cel care ne-a lovit. Doua dacii amarate...dar solide :) ... Ne-a lovit pe drepta, in fata... N-am avut timp de reactie. Doar am vazut o chestie gri care vine. Si...poc! ... si gata!
Aveam centura. Da, intr-o dacie, la o viteza de 30 km pe ora, prin intersectie. Daca nu aveam centura probabil ca faceam cunostinta cu bordul si cu volanul.

Vizionand clipurile mi-am dat seama, inca o data, de nebunia de lume in care traim. Poti sa te feresti tu oricat, sa fii prudent, sa conduci regulamentar... daca te loveste unul care nu (isi) pretuieste viata.

Stau untr-un cartier in care sunt si nu sunt trotuare. La 200 m de casa trece una dintre soselele de centura ale orasului. Tiruri, camioane, masini care gonesc ca nebunele. Noroc ca e plina de gropi. Acum imi dau seama ca acele gropi sunt mana cereasca. Sa nu le astupe!
Cand vreau sa ies in oras cu copilul trebuie ca pe portiunile fara trotuar sa ies cu carutul pe carosabil. De zburat nu pot sa zbor, desi cateodata as vrea. Treceri de pietoni? Da, una la vreo 500 de metri, dar pana la care nu prea am trotuar pe care sa merg, si una la care am trotuar la vreo 2 km!!! Si cam atat...

Oare, daca Doamne Fereste, se intampla ceva, cine ar fi vinovatul principal?
Primaria...ca nu a pus la dispozitia cetateanului un trotuar pe unde se poate merge? Ca nu sunt treceri de pietoni? Ca nu sunt rampe de urcare-coborare?
Soferii...ca nu respecta limita de viteza? ca nu incetinesc atunci cand trec pe langa un vehicol "neomologat" aka carucior? ca nu se gandesc ca in locul meu ar putea fi sotia si copilul lor?
Eu...ca vreau mortis sa imi scot copilul la plimbare? ca nu merg 2 km pana la cea mai apropiata trecere de pietoni pana la care as avea trotuar continuu? ca ies eu prima in strada sa ma asigur ca nu vine nimic?
Asta referitor la mersul pe jos.

Cu masina...nu-i mare diferenta. Aaaa...nu mai inghitim atat de mult praf si noxe.
Pana sa imi vina mintea la cap, adica sa punem copilul in scaunul auto, il plimbam in brate. Si la fiecare frana, simteam cum imi zboara din maini. Si sa nu va inchipuiti ca masina avea cine stie ce viteza. 40-50 km pe ora. Doar suntem oameni responsabili.

Si ar mai fi de spus, dar s-a trezit progenitura :)

http://www.automarket.ro/stiri/video-o-reclama-emotionanta-care-iti-poate-salva-viata-29232.html
Pentru toti cei care sunt in trafic, soferi sau nu.

luni, 15 martie 2010

siguranta


http://babydex.com/siguranta-auto/



Gata!
M-am hotarat! Scoatem scaunul de la naftalina si il montam pe masina!

PS. Si totusi ce se intampla cu taxiurile?
Am fost nevoita sa ma urc cu piticul in taxi. Iarna...io cu haina groasa, el cu haine groase...nici vorba sa il pot pune in sling...
Cum ramane cu taxiurile? Ca daca scaunul e in masina, iar la masina eu nu am acces?...

miercuri, 10 martie 2010

oras mizer, strada mizera, oameni mizeri






Traim intr-o lume in care igiena este pusa printre ultimele locuri.

Ma uit la pe strada mea. Si stau la 20 de minute de centrul minunatului oras Craiova.

Case dupa puterea fiecaruia, mai noi, mai vechi, nu asta e important.

Ce e important e cultura igienei...sublima, care lipseste cu desavarsire.

Avem pe strada oameni care iti tin gunoiul in masina, pe strada; ... oameni care deverseaza haznaua tot pe strada...ca deh! e scump sa chemi pe cei de la regia de apa; ... oameni care depoziteaza resturile de materiale de constructie tot pe strada - pai de ce sa le tina la ei in curte...sa li se micsoreze lor spatiul...las' sa stea pe strada...ca tot e a nimanui!

Si AICI o sa creasca copilul meu????
Cred ca o sa ma iau de par cu vecinii nesimtiti!

marți, 9 martie 2010

femeia-sacosa

Asta asa ca nu am apucat sa postez ieri.
Azi scriu iar de sub asediul zapezii....am mai dat din zapada, dar am pus jos lopata, intr-o disperare muta.

Ma privesc retrospectiv...la zilele care ma duc sa iau diverse de la piata...si observ ca ma transform intr-o femeie-sacosa. Expresia nu-mi apartine. Am citit-o acum multi ani, nici nu mai stiu unde. Ideea mi-a ramas agatata in minte si revine cu incapatanare de fiecare data cand ma trezesc cu cate o plasa in mana.

Femeia-sacosa este femeia care cara, asemeni unei furnicutze, mancare sau diverse catre camari. E femeia obisnuita care nu are nici fitze, care nu are nici masina, care trebuie sa hraneasca familia, care se stie cu precupetii din piata si socializeaza cu cainii de pe traseu.
Au fost femei-sacosa bunicile noastre, mamele noastre si iata, acum, si eu incet-incet ma transform intr-o femeie-sacosa.

E trist.
Mi-e sufletul plin de tristete.
Nu vreau sa devin o femeie-sacosa.